ABD’ye sevkiyatlar sert düştü ama ihracat arttı: Çin mucizesi

Çin İhracatında Artış Devam Ediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergi zamlarına rağmen Çin‘de ihracat artışı yaşanmaya devam ediyor. Ancak Çin’den ABD’ye yapılan sevkiyatlar sert düşüşle yüzde 21 azaldı.

Çin’de İhracat Nisan Ayında Arttı

  • Çin’in nisanda ihracatı yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara yükseldi.
  • İthalatı ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolar oldu.
  • Ülkenin ABD’ye ihracatı yüzde 21 düşerken, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ülkelerine yüzde 20,8 ve Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 8,2 arttı.

Çin’in bu dönemdeki dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olarak hesaplandı.

ABD İhracatında Yüzde 21 Azalma, AB Ülkelerine Yüzde 8,2 Artış

Çin‘in bu dönemdeki ABD‘ye ihracatı yüzde 21 azalırken Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine yüzde 20,8, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ise yüzde 8,2 artış gösterdi.

Analistler, artışın Çin‘in ihracatındaki direnci ve esnekliği yansıttığını belirtti. Çin’in ihracatı yılın ilk 3 ayında yüzde 6,9 artarken ithalatı yüzde 6 geriledi.

Ülkenin ihracatı mart ayında 12,4 artış göstermişti. Bu artış, Çinli üreticilerin, ABD‘nin gümrük tarifeleri konusundaki beklentileriyle alakalı olarak önemli bir etkiye sahipti.

Ayrıca, Amerikalı ve Çinli yetkililer, tarife müzakereleri için bugün İsviçre‘de bir araya gelecekler.

Müzakerelerde ABD tarafını Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Çin tarafını ise Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng temsil edecek.

Bu görüşmeler, iki ülkenin karşılıklı tarife artışlarının ardından gerçekleştirecekleri ilk müzakere olacak.

ABD ile Çin Arasındaki Ticaret Savaşları

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan‘da, birçoğu Çin gibi ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri getirme kararı almıştı.

Çin‘in karşılık vermesiyle başlayan tarife savaşı sonucunda ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145‘e kadar yükseltirken, Çin de ABD‘ye yüzde 125 gümrük vergisi uygulamıştı.

Washington yönetimi, diğer ülkelere getirilen ek tarifeleri 90 gün erteledikten sonra Çin’e yönelik tarifeler yürürlüğe girmişti.

Related Posts

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Türkiye’de düğün salonları, kuaförler, mağazalar, restoranlar ve benzeri halka açık işletmelerde müzik yayını yapılması durumunda telif hakkı ödenmesi zorunluluğu getirildi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül …

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

Bellona ihalesinde rekor yarış: 570 kez fiyat artırıldı

TMSF tarafından satışa çıkarılan Bellona Mobilya’nın ihalesi kıyasıya geçti. İki yatırımcının yarıştığı süreçte 570 kez fiyat artırımı yapıldı, en yüksek teklif 8 milyar 1 milyon liraya ulaştı. Satış, Rekabet Kurumu onayının ardından tamamlanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir