Kokusuyla yalnızlaştıran genetik hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Balık Kokusu Sendromuna Genetik Çözüm! Prof. Dr. Zeynep Ocak Açıkladı

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi. Parçalanamayan koku molekülü, sosyal izolasyona yol açıyor.

Trimetilaminüri olarak da bilinen hastalık, bağırsakta bazı gıdaların sindirimi sonucu oluşan trimetilamin (TMA) adlı kokulu bileşiğin, karaciğerde etkisiz hâle getirilememesi sonucu ortaya çıkıyor. Normalde FMO3 enzimi bu maddeyi kokusuz hale getirerek trimetilamin-N-oksit’e çevirir. Ancak FMO3 genindeki patolojik değişiklikler nedeniyle bu süreç aksar, TMA birikir ve kişide keskin bir balık kokusu oluşur.

Hastalığın genetik temeli FMO3 genindeki mutasyonlara dayanıyor ve otozomal resesif (çekinik) kalıtım gösteriyor. Bu nedenle, benzer şikâyetleri olan ailelerde genetik danışmanlık ve testlerin yapılması önem arz ediyor.

Tanının konabilmesi için hastanın kokusuna ilişkin klinik gözlem yapılmasının ardından idrarda trimetilamin düzeyine bakılabilir, ancak en güvenilir tanı yöntemi FMO3 geninde mutasyon analizidir.

Trimetilaminüri için kesin bir tedavi bulunmasa da, TMA oluşumunu artıran gıdalardan kaçınılması gerekiyor. Yumurta, deniz ürünleri, bazı baklagiller ve karaciğer gibi TMA içeriği yüksek gıdaların sınırlandırılması, aktif karbon, düşük doz antibiyotik ve B2 vitamini desteği ile hastalık yönetilebilir. Kişisel hijyen, stres yönetimi ve çevresel destek de hastalıkla mücadelede önem taşıyor.

Prof. Dr. Ocak, “TMAU’nun genetik bir bozukluk olduğuna vurgu yaparak, hastaların toplumdan dışlanmasının önüne geçmek için genetik danışmanlık alınması gerektiğini belirtti. Bu durum bir temizlik sorunu değil, genetik ve biyokimyasal bir hastalıktır” dedi.

Related Posts

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi. 

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor.