Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Yüksek Tansiyonun Ölümcül Riskleri: Prof. Dr. İlhan Gölbaşı Uyarıyor

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalık olduğunu vurguladı. Gölbaşı, “Ülkemizde yüksek tansiyon hastalarının yarısının hasta olduklarının farkında olmadığını belirtiyor ve her yaş grubunun düzenli tansiyon ölçümünün önemini vurguluyor.

Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, Türkiye’de yüksek tansiyon oranının %40-50 civarında olduğunu ifade ederek, yüksek tansiyon tanısı konulan hastaların yarısının ilaç kullanmadığını ve ilacı kullananların da yeterli dozda kullanmadığını dile getirdi. Gölbaşı, yüksek tansiyonun ölümle sonuçlanabilen ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini belirtiyor, beyin kanaması, inme, kalp krizi gibi risklerden bahsediyor.

Tansiyon Belirtilerine Dikkat!

Yüksek tansiyonun belirtilerinin genellikle 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıktığını belirten Gölbaşı, baş ağrısı ve sırt ağrısının sık görülen belirtiler olduğunu söylüyor. Bu belirtileri taşıyan kişilerin mutlaka doktora başvurması gerektiğini vurguluyor.

Rutin Kontroller Hayati Önem Taşıyor

Prof. Dr. Gölbaşı, yüksek tansiyonun bazen hiç belirti vermeden ilerleyebileceğine dikkat çekiyor ve her yaş grubundan insanın periyodik olarak tansiyonlarını ölçtürmesi gerektiğini belirtiyor. Erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurgulayan Gölbaşı, herkesin düzenli kontrollere gitmesi gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: DHA

Related Posts

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Kokusuyla yalnızlaştıran genetik hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nden Prof. Dr. Zeynep Ocak, halk arasında “balık kokusu sendromu” olarak bilinen Trimetilaminüri (TMAU) hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Genetik kökenli bir metabolizma bozukluğu olan bu rahatsızlıkta farkındalık, hem tanı hem de yönetim açısından büyük önem taşıyor.

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi. 

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor.