Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

Akılcı Test İstemi Uygulamaları ve Türk Tabipleri Birliği Tepkisi

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi, hangi uzmanlık alanlarının hangi testleri isteyebileceğini, testlerin ne sıklıkla tekrarlanabileceğini ve hangi sağlık tesislerinde uygulanabileceğini belirliyor. Ancak bu düzenleme, doktorlara “tetkik kısıtlamasını” getiriyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), 15 Haziran’da yürürlüğe giren bu düzenlemeye tepki gösterdi.

TTB’nin yayımladığı açıklamaya göre, hekimler artık hastaları için tetkik istediğinde hastane bilgi sistemlerinden engellemelerle karşılaşıyor. TTB, başlangıçta bunun teknik sorunlardan kaynaklandığını düşündü ancak durumun sistemli bir düzenleme olduğunu fark etti. Bu düzenlemeye göre, uzmanlık alanlarına göre hangi testlerin istenebileceği, testlerin ne sıklıkla tekrarlanabileceği ve hangi sağlık tesislerinde uygulanabileceği belirleniyor.

Açıklamada, e-Nabız ve MEDULA sistemleri üzerinden iş kurallarına aykırı tetkiklerin geri ödemesinin SGK’ya iletilmeyeceği belirtiliyor. Bu durum, ilgili sağlık kurumlarının sistemleri üzerinde kısıtlamaları beraberinde getiriyor.

TTB, akılcı laboratuvar kullanımının hastalara en hızlı, en doğru ve en maliyet etkin şekilde teşhis koymayı amaçladığını belirtiyor. Ancak getirilen kısıtlamaların hastaların sağlık hakkına erişimini zorlaştırabileceğini vurguluyor. Hekimlerin hastalarının tanı ve tedavisi için ihtiyaç duyduğu testlere erişimini zorlaştıran kısıtlamaların yanı sıra akılcı laboratuvar uygulamalarının hekimin yetkilerini ve sorumluluğunu ortadan kaldırmak amacıyla getirilmediğini ifade ediyor.

TTB, Sağlık Bakanlığı’nı bu uygulamayı askıya almaya ve ilgili uzmanlık dernekleriyle işbirliği içinde yeniden değerlendirme yapmaya çağırıyor.

Related Posts

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Kokusuyla yalnızlaştıran genetik hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nden Prof. Dr. Zeynep Ocak, halk arasında “balık kokusu sendromu” olarak bilinen Trimetilaminüri (TMAU) hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Genetik kökenli bir metabolizma bozukluğu olan bu rahatsızlıkta farkındalık, hem tanı hem de yönetim açısından büyük önem taşıyor.

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi. 

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor.