Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp ve Damar Hastalıkları: Gençlerde Artan Kalp Krizi Vakaları Endişe Verici

Kalp ve damar hastalıkları, Türkiye ve dünya genelinde en fazla yaşam kaybına sebep olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz’a göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirmektedir ve özellikle genç yaşlarda kalp krizi vakalarında artış gözlemlenmektedir.

Gençlerde Artan Kalp Krizi Vakalarındaki Gelişmeler

Doç. Dr. Yılmaz, son zamanlarda 30’lu yaşlarda kalp krizi vakalarında artış olduğunu belirtirken, bu artışın temel nedenlerinin hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, erken yaşta sigara ve madde kullanımı ile genetik yatkınlık olduğunu söylüyor.

‘Diyabet Hastalarında Sessiz Kalp Krizi Önemli Bir Risk’

Kalp krizinin göğüs ağrısı dışında da farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, hastaların çoğunluğunun göğüs ağrısı belirtisini bildiğini ancak kalp krizinin yaklaşık yüzde 20-30’unda göğüs ağrısı olmadan seyrettiğine dikkat çekiyor. Nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı, sırt ya da çene ağrıları gibi belirtilerin kalp krizinin habercisi olabileceğini vurgulayan Yılmaz, özellikle diyabet hastalarında ‘sessiz kalp krizi’nin ciddi bir risk teşkil ettiğine dikkat çekiyor.

‘Göğüsteki Baskı Eforsa Artıyorsa Dikkat’

Doç. Dr. Yılmaz, gençlerde göğüs ağrısı dışı belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, özellikle genç hastalarda eforla artan göğüste baskı hissi, yanma gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor.

‘Kalp Krizinin İlk Saatleri Hayati Önem Taşır’

Kalp krizinde erken tanı ve hızlı müdahalenin zararın önlenmesinde büyük rol oynadığını vurgulayan Yılmaz, özellikle risk faktörleri taşıyan kişilerde ani başlayan belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirtiyor.

‘Şikayetler Asla Göz Ardı Edilmemeli’

Doç. Dr. Fatih Yılmaz, kalp krizi belirtilerinin dikkate alınması gerektiğini ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, özellikle risk faktörleri taşıyan kişilerin düzenli kontrollerini aksatmamaları gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Kokusuyla yalnızlaştıran genetik hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nden Prof. Dr. Zeynep Ocak, halk arasında “balık kokusu sendromu” olarak bilinen Trimetilaminüri (TMAU) hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Genetik kökenli bir metabolizma bozukluğu olan bu rahatsızlıkta farkındalık, hem tanı hem de yönetim açısından büyük önem taşıyor.

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi. 

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor.