Kedipatisi Bulutsusu James Webb Uzay Teleskobu tarafından görüntülendi
Uzayın derinliklerinden gelen muhteşem bir manzara karşımızda. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), James Webb Uzay Teleskobu’nun Akrep takımyıldızında yer alan Kedipatisi Bulutsusu’nu unutulmaz bir görüntüyle yakaladığını duyurdu.
4.000 YIL ÖNCESİNE YOLCULUK
Kedipatisi Bulutsusu, Dünya’dan yaklaşık 4.000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bu mesafe, inanılmaz bir 23.5 kentilyon kilometreye denk geliyor. Dolayısıyla, James Webb’in kaydettiği bu etkileyici manzara aslında 4 bin yıl öncesine ait. Bu süreçte Mısır piramitleri yeni yapılmış veya Akad İmparatorluğu henüz kurulmuş olabilirdi.
Görüntülerdeki dev gaz ve toz bulutları, yeni yıldızların oluşum alanlarını ortaya koyuyor. En dikkat çekici noktalardan biri ise deniz mavisi şeklindeki yapı. Bilim insanları, bu bölgeyi “Opera Binası” olarak adlandırıyor çünkü katmanlı ve dairesel yapısıyla dikkat çekiyor. ESA’nın açıklamasına göre, bu parlak mavi ışığın kaynağı genç yıldızların grupları veya henüz keşfedilmemiş bir enerji kaynağı olabilir.
James Webb Uzay Teleskobu, önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Daha şimdiden bir ötegezegenin ilk doğrudan görüntüsünü yakaladı, Einstein Halkası’nı gözlemledi, Şapka Galaksisi’ni detaylarıyla keşfetti ve Uranüs’e ait muhteşem fotoğraflar çekti.