Nisan sonunda hükümet tarafından devreye alınan uygulama ikili ticareti zora soktu: Irak’la 72 saat krizi

Irak’a Yapılan İhracatta Yeni Düzenleme İhracatçıları Zora Soktu

Türkiye’nin önemli ticaret ortaklarından biri olan Irak’ta ürünlerin sınır geçişinden itibaren en geç 72 saat içerisinde yeni bir manifesto düzenlenerek güneye ulaştırılması kararı, ihracatçıları zora soktu. Yeni düzenlemenin kaldırılmasını bekleyen ihracatçılar, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelecek olan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşülerek sorunun çözümünü istiyor.

Ankara’da yapılacak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 4. toplantısında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler masaya yatırılacak. Irak merkezi hükümeti tarafından yakın zamanda devreye alınan bu düzenleme, Türkiye’den Irak’a yapılan ihracatı olumsuz etkiliyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre Türkiye’nin Irak’a ihracatı, geçen yılın ocakaralık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 9.8 artarak 10 milyar 698 milyon 863 bin dolara yükseldi. En fazla ihracat yapılan sektör, 2 milyar 147 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri oldu. Türkiye’den Irak’a en fazla ihracat 3 milyar 89 milyon dolarla İstanbul’dan yapılırken onu Gaziantep, Mardin, Şırnak ve Mersin izledi.

DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar, yılın başında yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 2025’te 30 milyar dolar olduğunu belirtmişti.

‘SÜREKLİ BİR SORUN’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, söz konusu uygulamayı, “Irak’ta sürekli yaşanan rutin sorunlardan biri” olarak nitelendirdi. Bu hafta içerisinde çözüm beklediklerini belirten Kileci, “Habur Sınır Kapısı’ndan bizden günde 2 bin araç geçerken Irak tarafında bu sayı 750-800 civarında kalıyor, bu da sıkışıklık yaratıyor. Irak hükümeti kendi üretimlerini desteklemek için bu tür uygulamalara başvurabiliyor. Özellikle tüketim süresi kısa olan gıda ürünlerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

‘HER KALEME AYRI MANİFESTO’

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu ise ihracatçıların karşılaştığı bürokratik engellerin hedeflere ulaşmayı zorlaştırdığını belirtti. Daha önce taşıt başına tek bir manifesto yeterli olurken artık Irak’ın kuzeyinde farklı araçlara yüklenen her taşıt ve her ürün kalemi için ayrı manifesto hazırlanması gerektiğini aktaran Kadooğlu, “Bu uygulama ihracatçıların Irak’ın kuzeyindeki depolama ve dağıtım sistemleriyle uyumlu değil. Operasyonel aksamalara ve maddi kayıplara yol açıyor” dedi.

Related Posts

TSB’den “elektrikli araç” kullanıcılarına öneri: Kasko poliçelerine özel teminat eklenmeli

TSB’den “elektrikli araç” kullanıcılarına öneri: Kasko poliçelerine özel teminat eklenmeli

Yeniçağ Gazetesi: Eriyen asgari ücret için ara zam çığlığı!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… ERİYEN ASGARİ ÜCRET İÇİN ARA ZAM ÇIĞLIĞI! Önlenemeyen hayat pahalılığı karşısında buharlaşan asgari ücretle geçinemeyenlerin feryadı ülkenin dört bir yanından yükselirken …

Amazon’da yapay zeka dönüşümü: Binlerce çalışanıyla yollarını ayıracak

Amazon CEO’su Andy Jassy, şirketin hızla yapay zekaya entegre olduğunu ve bu teknolojik dönüşümün önümüzdeki beş yıl içinde istihdamda ciddi azalmaya yol açacağını duyurdu. Şirket, daha verimli ve otomasyona dayalı bir çalışma modeline geçiş yapmayı hedefliyor.

Akaryakıt devi yabancılara satılıyor! Türkiye’nin dört bir yanında şubesi vardı…

Türkiye genelinde 300’ün üzerinde akaryakıt istasyonu bulunan Zeren Holding bünyesindeki Alpet, hisselerinin yüzde 49’unu mart ayında Virgin Adaları merkezli Mount Private Capital’e satmak için anlaşmaya varmıştı. Şirketin elinde bulundurduğu …

Rekabet Kurulu’ndan teknoloji devine 21 milyon TL’lik ceza

Rekabet Kurulu, popüler teknoloji şirketi Vatan Bilgisayar’a, rekabete aykırı şekilde dolaylı bilgi paylaşımı yapıldığı iddiasıyla 21 milyon lira ceza verdi.

750 liraya 90 bin liralık takı havası: Van’da İmitasyon rüzgârı

Altın fiyatlarındaki artış yurttaşların imitasyon takılara talebini artırdı. Van’da altın kaplama takı sektöründe hizmet veren Azad Kaya, “Altın ve dolar fiyatlarının savaşlar ve ekonomik dalgalanmalar nedeniyle yükselmesi, vatandaşları bu tür …