Şimşek programı raf ömrünü doldurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı’na Yönelik Operasyon Ekonomiyi Düşürdü

19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyon, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in zor durumda kalarak ekonomiyi toparlamaya çalıştığı bir döneme denk geldi. Bu operasyon sonucunda doları tutmak için yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirildi. Ancak, 23 aylık uygulama süresi boyunca iyileştirilen Merkez Bankası rezervleri hızla azaldı ve riskli bir seviyeye geriledi. Bu durum, şirketlerin ve hanehalkının beklediği faiz indirim sürecini de sekteye uğrattı. Piyasada oluşan yüksek faizler, üretimi ve istihdamı riske soktu. Aynı zamanda Nisan ayında gerileyen imalat kapasite kullanım oranı, ekonominin durgunluğa doğru ilerlediğine işaret etti.

‘Uzatmaları Oynuyor’

Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay, ekonomideki kötü gidişatı göstermek için son iki yılın en düşük seviyesine inen kapasite kullanım oranı grafiğini paylaştı. Özatay, “Ekonomi programı başarısız oldu ve artık sona erdi. Uzatmaları oynuyoruz. Bu program Haziran 2023’ten bu yana uygulanıyor ancak hala ticari kredi faizi %60, çeşitli maliyetlerle en az %70. Merkez Bankası’nın 22 Nisan’daki ağırlıklı ortalama fonlama faizi %48. Kapasite kullanım oranı hızla düşüyor” dedi. Mehmet Şimşek’in ABD’ye gitmesi, ekonomi yönetiminin para arayışı içinde olduğu yorumlarına neden oldu. Şimşek, Barclays, Jefferies, JP Morgan ve Bank of America gibi firmaların yatırımcı toplantılarına katılarak programda değişiklik olmadığını belirtti. Ayrıca, Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile de bir araya geldi.

Güney Kıbrıs’ı Tanıyan Kazakistan’la Anlaşma

Türkiye, 12 milyar Euro’luk yatırım taahhüdü karşılığında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni adanın “tek meşru yönetimi” olarak tanıyan Kazakistan ile ikili para takası (swap) anlaşması imzaladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Timur Suleimenov tarafından ABD’de imzalanan bu swap anlaşması, eleştirilere yol açtı. Anlaşmanın, iki merkez bankası arasında azami 28 milyar TL veya 423 milyar Kazakistan tengesi değerinde yerel para birimi takasına imkan sağlayacağı ifade edildi.

Related Posts

Borsa güne nasıl başladı? (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,08 değer kaybederek 9.998,20 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 10,29 puan ve yüzde 0,10 artışla 10.008,49 puana çıktı. Bankacılık …

Donald Trump’tan yeni vergi hamlesi: Altın fiyatları sert düştü! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 9 Temmuz 2025 Çarşamba altın fiyatları…

9 Temmuz 2025 Çarşamba altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 9 Temmuz 2025 Çarşamba altın fiyatları…

Yatırımcılar dikkat: Dolarda kritik eşik aşıldı! İşte yıl sonu beklentisi

Yurt içi yatırımcıların gözü kulağı borsa, döviz kurları ve altın fiyatlarında olmaya devam ediyor. Yılın en iyi getiri sağlayan yatırım aracı altın olurken, dolar ve euroda da kritik eşikler aşıldı. Dolar/TL pazartesi günü 40.00 TL barajını aştı. Peki dolar ve euroda yıl sonu tahminleri neler? İşte detaylar…

İsrail – İran savaşının bedeli ortaya çıktı: 46 milyon dolar!

İran İslam Devrimi Konut Vakfı Altyapı İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mecid Cudi, Tahran’daki Doğal Afetler Araştırma Enstitüsü’nde düzenlenen savaş sonrası yeniden yapılanmayı ele alan toplantının ardından basına açıklama yaptı. Saldırıların …

İhracat parladı ama kârda hedef tutmadı! Sanayide ‘ikinci 500’ün karnesi belli oldu

İSO 500’e göre daha küçük ve orta ölçekli kuruluşları kapsayan ‘Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ belli oldu. Şirketlerin ihracatındaki artış yüzde 6.2’yle İSO 500 şirketlerini sollarken artan maliyetlerle kârlılığın ise bozulduğu açıklandı.

Bakanlık açıkladı: En çok cezayı kim aldı?

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk altı aylık dönemine ilişkin denetim sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklamaya göre, Ocak-Haziran döneminde Türkiye genelinde toplam 287 bin 752 firma ile 18 milyon 73 bin 112 ürün denetlendi. Yasalara aykırılık …